Tuesday, April 13, 2010

Resepi hari ini ( sumber : Cikgu Azlinda SKAB)

kek asam manis
bahan:
10 biji telur ayam (kecil)
230 g gula halus
230 g tepung biskut tawar
1/2 tin susu pekat
285 g mentega
Asam manis secukupnya
1 camca teh vanila
1 camca teh serbuk penaik

cara:
1. Telur, gula digaul hingga kembang
2. Mentega, vanila dipukul di bekas lain
3. Campurkan kedua-dua bahan ini
4. Masukkan biskut, susu, vanila , serbuk penaik. Gaul rata.
5. Bahagikan 2 bahagian . 1/2 warna hijau, 1/2 warna biasa
6. Kukuskan satu senduk. Biarkan sebentar. Aturkan asam dan bubuh lapisan kedua.
7. Kukus selang warna sehingga habis.


Puding koktail

bahan 1:
1 paket agar-agar
4 cawan air dimasak dengan agar-agar hingga agar-agar hancur
1 1/4 cawan gula pasir
1 cawan jus koktail

bahan 2:
4 biji telur
2 sudu majerin
3/4 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
2 sudu tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanila
( kesemua bahan ini dipukul sebati )
buah-buahan koktail.

cara :
1. Masak agar-agar dengan air
2. Masukkan gula dan jus
3. Pukul telur dengan majerin hingga kembang.
4. Masukkan susu, pukul lagi
5. Masukkan kedua-dua tepung dan esen
6. Setelah gula hancur, campurkan adunan telur
7. Biar lama sedikit
8. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
9. Satukan bahagian diwarnakan
10. Masukkan berselang seli.
11. Taburkan buah-buahan koktail yang dipotong kecil
12. Biarkan keras.

Kedua-dua resepi ini saya belum cuba lagi. Baru dapat hari ni.

No comments:

Post a Comment